€ 69,95
2 op voorraad
Een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis, wat merk je daar nou van? Veelvoorkomende klachten zijn hoofdpijn, droge ogen en lippen, een droge keel en vaker moeten hoesten. Doordat de huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn kan de luchtvochtigheid flink dalen. Als het buiten koud is en binnen de verwarming/ open haard aan staat zal je dit al snel merken. Daarentegen, als de luchtvochtigheid te hoog is kan het benauwd voelen en kan de ruimte moeilijker opgewarmd worden. Langdurig lage luchtkwaliteit kan leiden tot luchtwegproblemen, en bij een lagere vitaliteit door reuma, eczeem of COPD kunnen de klachten versterkt worden.
Wat beïnvloedt de luchtkwaliteit? Meerdere factoren dragen hieraan bij. Bijvoorbeeld vocht in huis na het douchen of kleding wassen, eten koken, kaarsjes branden, maar ook jijzelf. Je ademt immers vocht en CO2 uit. De optimale luchtvochtigheid zit voor een leefruimte tussen de 40 en 60 procent, voor ruimtes met een andere bestemming voor bijvoorbeeld planten of verzamelwaar kan dit anders zijn. De ervaring leert dat het regelmatig schommelt en per ruimte aanzienlijk kan verschillen. Door te meten kun je er grip op houden, en leer je wat werkt voor jou. Zo weet je of je bijvoorbeeld een raam open moet doen, of het ventilatiesysteem hoger moet zetten.
Naast het gebruik van deze luchtkwaliteitsmeters in leefruimtes, worden deze meters ook veel ingezet voor andere doeleinden. Denk hierbij aan ruimtes voor verzamelwaar en waardevolle spullen, en in kassen en plantages voor het laten groeien van planten en gewassen in optimale omstandigheden.