Gratis verzending*
30 dagen uitproberen
100% Gecertificeerd
34.000+ Tevreden klanten

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis tijdens de winter?

Het winterseizoen staat weer voor de deur. We zijn vaker en langer binnen. De dagen worden korter, maar vaak ook natter en kouder. Bijvoorbeeld door regenval of zelfs sneeuw. Deze winterse weersomstandigheden hebben invloed op de luchtvochtigheid in huis. Maar waarom is een goede vochtigheidsgraad belangrijk voor de luchtkwaliteit én je gezondheid?

In deze blog lees je alles wat je moet weten over de ideale luchtvochtigheid in je woning. Ook geven we je enkele tips voor het meten en corrigeren van de vochtigheidsgraad. Zo weet je namelijk zeker dat de luchtkwaliteit in jouw slaapkamer of woonkamer optimaal blijft. Dat heeft een positief effect op het comfort en belangrijker, op jouw algehele gezondheid.

Wat is luchtvochtigheid in huis eigenlijk?

Met de luchtvochtigheid wordt de hoeveelheid waterdamp bedoeld die aanwezig is in de lucht. Des te lager het percentage waterdamp, des te lager de luchtvochtigheidsgraad. Als er veel waterdamp aanwezig is in de lucht binnen jouw woning, spreken we over een hoge luchtvochtigheid. Zowel een te droge als een te vochtige atmosfeer heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. De luchtvochtigheid in huis kun je tijdens de winter en gedurende andere seizoenen eenvoudig meten en controleren. Dat kan met een luchtkwaliteitsmeter. Zoals een hygrometer met bluetooth of multifunctioneel weerstation.

De invloed van vocht op de luchtkwaliteit in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is niet gezond, maar dat geldt ook voor een te droge lucht. Als de vochtigheidsgraad in de winter te laag is, kan dit onder andere oog-, huid- en luchtweginfecties of irritaties veroorzaken. Een te lage luchtvochtigheid heeft tevens een negatief effect op het meubilair. Zeker op houten meubels, kasten en parketvloeren.

Ook in een ruimte met een te hoge vochtigheidsgraad is het ongezond en oncomfortabel om in te leven. Als het vochtpercentage in een woning te hoog is, stijgt ook het risico op ziektes, virussen en schimmelvorming. Ook neemt de kans op klachten door astma, allergieën of reuma toe wanneer het vochtgehalte in een woning of slaapkamer in de winter te hoog is.

Naast deze nadelige effecten op je gezondheid, heeft vocht ook een negatieve uitwerking op hout. Van de meubels in de woonkamer, maar ook van de bouwconstructie van het huis zelf. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid is dus iets om regelmatig te controleren en te meten.
Tijdens de winterperiode, maar ook als het buitenklimaat door de seizoenen heen verandert.   

Ideale luchtvochtigheid in huis en slaapkamer tijdens de winter

Je wilt elke dag schone lucht inademen. Een goede luchtkwaliteit in huis is dus belangrijk. Zeker in de winter als je meer en langer binnen bent. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40% en 60%. Dat geldt voor zowel de woonkamer als de slaapkamer.

Als jouw luchtkwaliteitsmeter een percentage tussen de 40 en 60 aangeeft, kun je gezondheidsklachten voorkomen. Zoals allergieën en astmatische klachten door schimmelvorming, of huidirritaties en eczeem door een te droge lucht in de woonruimte.

Buitentemperatuur                                      Luchtvochtigheid binnen

  •  12°C      tot          8 °C                         60%
  •   8°C      tot          4°C                          55%    
  •   4°C      tot          0°C                          50%
  •   0 °C     tot        -4 °C                         45%
  • -4°C      tot        -6 °C                         40%
  • -6°C      tot        -12°C                         35%

Tip! Het buitenklimaat heeft invloed op de luchtvochtigheid binnenshuis. Veranderen de seizoenen? Dan is het belangrijk om het luchtvochtigheidspercentage te controleren en beheren. Dat doe je eenvoudig en accuraat met een weerstation met buitensensoren.

Luchtkwaliteit in huis verbeteren met een luchtkwaliteitsmeter

Deze winter wil je genieten van een warm en sfeervol huis, maar ook van een comfortabel leefklimaat én een gezonde luchtkwaliteit. Dat kan door de kwaliteit van de lucht in huis te meten en te controleren. Bijvoorbeeld met een luchtkwaliteitsmeter. Bij Yuconn bestel je jouw gecertificeerde hygrometer of weerstation eenvoudig online. Je mag de producten 30 dagen lang uitproberen en bent altijd zeker van 1 jaar garantie én gratis verzending.

De waardering van www.yuconn.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 664 reviews.